Najveća brava na svijetu je službeno otvorena

Danas, je belgijski kralj H.M. službeno otvorio s pritiskom na gumb najveću bravu na svijetu (Kieldrecht lok) u belgijski luci Antwerpen i na taj način simbolično obilježio otvaranje. Prvi i najveći brod koji je prešao novu bravu je MS Grande Lagos, koji je u vlasništvu brodara Grimaldi Lines.

Nova brava se nalazi na kraju gata Deurganck na lijevoj obali Šelda i pomorskom vezu između Šelde i Waasland kanala.

S ovim bravom, brodovi imaju sada pristup svim ostalim dokovima na lijevoj obali, koja pokriva Doel dok, Verrebroek dok, Vrasene dok i na sjeveru i jugu priveza doka.

Najveća brava na svijetu, Kieldrecht duga je 500 metara, široka 68 metara i duboka 17,8 metara. Sadrži 22.000 tona čelika, što je tri puta više od Eiffelovog tornja.

Studenog 2011. godine, počeli su izgradnju brava Kieldrecht, koji je jedan od najvećih flamanskih infrastrukturnih projekata u posljednjih nekoliko godina. Gradio ga je THV Waaslandsluis u suradnji Jan de Nul NV (JDN), BAM Contractors, Herbosch-Kiere i Antwerpse Bouwwerken..

Izgradnja brave je bila potrebna kako bi se osigurao bolji pristup na lučkom području na lijevoj obali Šelde, budući da je postojeća Kallo brava dosegla svoje granice.

S bravo Kieldrecht će luka Antwerp bila u mogućnosti da obrada veće veličine modernih brodova. Nova brava također namjerava dati kraće vrijeme čekanja za brodove, više brodskog prometa i brže rute za brodove i riječnog prometa.

Osim toga, projekt je u skladu s ambicijama Europske unije za razvoj trans-nacionalne, multi modalne  prometne mreže do 2030. godine.

Izvor : worldmaritimenews.com, foto : Antwerp Port Authority

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s