ABB Azipod D pogon za novu generaciju discovery plovila

 

ABB Azipod D pogon će biti na luksuznom putničkom plovilu Scenic Eclipse, koji će plovit na neka od najudaljenijih mjesta na svijetu. Pogon konstruiran za klasu “Polar 6”, će omogućiti plovilu sposobnost za navigaciju u ljetnih vodah na polarnih regija. Dvije 3 MW azipod jedinice na brodu će omogućiti, da brod može  postići više mjesta izvan granica za velike putničke brodove koje iskorištavaju pogonski sustav za rad na siguran način u svakom kutku planeta. Scenic Eclipse će biti prvi putnički brod opremljen s ovim modelom.

Juha Koskela, direktor ABB Marine and Ports business, rekao je: “Scenic Eclipse održava snažnu tradiciju azipod pogona,  globalno inovativnih broda . U segmentu putničkih brodova i ledolomaca, smo sposobni zadovoljiti zahtjeve ovog vlasnika za fleksibilan i učinkovit pogonski sustav, koji može sigurno djelovati  u svima uvjetima na moru. “

Azipod pogonski sustav je sastavni dio većine modernih putničkih brodova i Scenic Eclipse će iskoristiti jedinstvene karakteristike pogona. Motor je montiran izvan broda, tako će putnici imati pravo na smanjenje buke i vibracija, a pušten prostor može se koristiti u druge namjene. Scenic Eclipse također uključuje podmornico i 6 restorana.

Azipod D će osigurati visoku učinkovitost motora i napredan hidro dinamički dizajn. Potrošnja goriva će biti obično od 10-15% manja.

Scenic Eclipse će se graditi u brodogradilištu grupe Uljanik u Hrvatskoj, dostavit će se u godini 2018. Brod će primiti 228 putnika i 172 članova posade. Nakon polarnih regija će donijeti 200 putnika i 182 članova posade. Na brodu ima 114 putničkih kabina , najveća kabina mjere 233 četvornih metara. Bruto tonaža je 16.800, dužina plovila do 168 metara.

Izvor :  vesselfinder.com , foto : ABB

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s