Dubrovnik najavljuje razvoj novog putničkog terminala

Koncesijska pogodba za izgradnju, rad i razvoj novog putničkog terminala u Dubrovniku je bila objavljena sredinom veljače. Dubrovnik Port Authority, koji je u državnom vlasništvu, odobrio je koncesijo za 40 godina tvrtki Dubrovnik International Cruise Port Investment, koja je u zajedničkom vlasništvu od strane turske tvrtke Global Port Holdings i Bouygues Batiment International u vlasništvu francuske građevinske dive.

Rad će prvo početi na području luke Gruž, Dubrovnik, gdje će počeli graditi DPA poslovnu zgradu u rujnu i listopadu ove godine. Rad se očekuje da će biti dovršen do kraja 2018. Investicija je vrijedna oko 100 milijuna dolara. U zamjeno će partneri DICPI dobiti koncesiju 40 godina.

DIPCI će po drugoj strani ukloniti sve postojeće zgrade, uključujući i veliki supermarket i dao na raspolaganje prostor za izgradnju modernog putničkog terminala. U terminalu će biti nad stropne više namjenske garaže i međunarodni autobusni kolodvor Dubrovnik – Gruž. Samo 3 km od Dubrovnika je glavna atrakcija: Stari grad, koji spada u svjetsko kulturno baštino UNESCO. Zbog velikog potencijala i strateškog položaja na području grada, projekt je privukao mnogo interesa u nizu važnih međunarodnih i domaćih banka.

Dubrovnik je procijenio svoju luku kao “Marquee Port”, koja je prošle godine sa oko 600 poziva godišnje donio 860.000 putnika. Nalazi se na 10. mjestu u svijetu i treća na Mediteranu. Razvoj luke podudara sa sličnima projektima za povećanje kapaciteta zračne luke Dubrovnik, izgradnja autoceste od zračne luke do grada, a tako će se povećati broj krstarenja u budućnosti. GPH CEO Saygın Narin je rekao: “Naš glavni cilj je potpora održivosti Dubrovnika sa stvaranjem atraktivnog starog grada i smanjenje zagušenja, posebno tijekom sezone.”

Dubrovnik je za GHP deseta putnička luka za krstarenja osim onih u Barceloni i Malagi (oba Španjolska); Lizbona (Portugalska); Akdeniz- Antalya, Bodrum i Ege Ports- Kusadasi (Turska); Adria-Bar (Crna Gora); Valetta (Malta); i Singapur. Procjenjuje se da će u 2016. godini, Dubrovnik primiti više od 5 milijuna putnika godišnje, što odgovara oko 19% mediteranskog trga krstarenja.

Victor Stefanescu, direktor BBI za južnu Europu, rekao je: “Državni i općinski partneri će nam pomoći, oživjeti ovaj novi dio grada, što daje snažan poticaj razvoju bisera Jadrana”.

Izvor : cruisemapper.com , foto : justdubrovnik.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s