Luka Felixstowe pozdravlja velike kontejnerske brodove

Prošle godine su u luci Felixstowe pozdravili 105 poziva velikih kontejnerskih brodova s ​​kapacitetom od preko 18.000 TEU, uključujući i sve najveće kontejnerske brodove na svijetu. Dakle, luka Felixstowe se čvrsto etablirala kao najveća britanska luka za dolazak tih divova mora.

Godina mega brodova se započela u siječnju s pozivom kontejnerskog broda CSCL Globe s ​​kapacitetom od 19,100 TEU i time postavila novi svjetski rekord kao najveći brod.

 Rekord je bio kratkog vijeka, MSC Oscar, kapaciteta od 19,224 TEU pogurao ljestvicu još više kada je stigao u ožujku u luko Felixstowe. U lipnju,je u  luko Felixstowe stigao Barzan kontejnerski brod, United Arab Shipping Company (UASC), koji je A  – 18 klase plovila.

Iako se reklamira kao “samo” 18.800 TEU, ovaj A-18 brod ima nominalno kapaciteto 19.870 TEU. Barzanov sestrinski brod, Al Nefud, postao je 100. mega brod u 2015, kada je stigao u luko Felixstowe početkom prosinca.

 Lawrence Yam, komercijalni direktor tvrtke Hutchison Ports (UK) je komentirao rast u veličini kontejnerskih brodova i rekao:  “Kontejnerski sektor je vrlo konkurentan. Brodovi te veličine omogućuju operaterima da imaju koristi od ekonomije razmjera i smanjio prosječnu cijenu od utovara za svaki kontejner. Učinkoviti brodovi također značio smanjenje emisija na kontejner i na taj način smanjiti daljnji utjecaj na okoliš. “

 Prva od 18.000 TEU mega-brod, koji je stigao u srpnju u Felixstowe je Majestic Maersk, jedna od prvih brodova Maersk Line, Triple-E klase. Jedan od zadnjih 20 plovila serije je Marché Maersk.

Izvor : marinelink.com, foto : Port of Felixstowe

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s