Luka Bilbao će izgraditi novi putnički terminal

Luka Bilbao je odao ugovor za izgradnju svog planiranog putničkog terminala u vrijednosti od 4,6 milijuna eura. Terminal će graditi konzorcij Giroa, SAU – Excavaciones Viuda de Sainz SA. Završen će biti u 11 mjeseca.

U isto vrijeme, tvrtka Prosertek SL odao je ugovor za projektiranje i izvođenje radova za izgradnju prijelaza u terminal za putnike, vrijednost investicije je 1.000.000 eura. Završetak je planiran u roku od 10 mjeseca.

Novi putnički terminal bit će 15 metara visok, njegova ukupna površina će imati 3.200 kvadratna metara. Dizajniran je bio kao velika pravokutna staklena zgrada, koja će biti zaštićena sa cinkastim krovom s šest krovnih prozora. Krovni prozori će imati ukošeno perspektivu i dinamičan izgled. Objekt će se sastojati od dvije glavne etaže. Hala i turističke informacije će biti na donjoj etaži, gdje će biti početak za prijem putnika i check-in. Dosta prostora će biti na raspolaganju za iskrcaj putnika i prtljage. U jednom od katova će biti primanje VIP putnika, salon i uredi, dok će biti u prvom katu površine za ukrcaj i iskrcaj putnika, ovdje će biti i nadzor putničkog područja rada.

Kako bi se pobrinuti za ukrcaj i iskrcaj putnika, koji počinju ili završavaju svoje krstarenje u luci Bilbao. Zato su zgrado projektirali na takav način da su odvojili putnike od prtljage. Također, zbog operativnih razloga, su prostor za ukrcaj i iskrcaj odvojili sa neovisnima stazama.

Dizajn je bio napravljen nakon iscrpnog proučavanja i analize funkcionalnih zahtjeva tih građevina. Posebna pažnja je posvećena podacima glavnih putničkih linija u odnosu sa međunarodnim sigurnosti i sigurnosnim standardom. Funkcionalnost, trajnost, lako održavanje i sigurnost bili su ključni u odabiru materijala.

Druga važna značajka terminala je da se otvara prema plovilu. Putnici će imati pristup terminalu i / ili iz broda direktno, povoljno i sigurno, bez da hodu na pomol, prijelaz će biti slični onima na aerodromima.

U godini 2015, Bilbao je posjetilo 43 broda, koji su doveli 70,541 putnika, devet broda je posjetilo luku Bilbao prvi put. Polovica putnika na krstarenju su Britanci, 17% njemački i 13% američki. Jedan od vrhunaca je bio brod Anthem of the Seas,brodara Royal Caribbean International koji na brod može primiti 4.200 putnika.

Prognoze za godino 2016 će biti dostupne u ožujku na sastanku Global Seatrade Cruise u Fort Lauderdale, iako već postoje naznake da će se u Bilbao povećati prometa na oko 55 plovila. To je zbog novog pomola za krstarenje koji luci Bilbao omogućuje da ponudi tri veza, što nudi mogućnost na svim linijama za krstarenje bez ograničenja.

Izvor : cruiseeurope.com, foto : Port of Bilbao

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s