Pogodba za gradnju luke Anaklia Port

Anaklia Development Consortium LLC odao je ugovor za izgradnju i razvoj luke Anaklia u iznosu od 2,5 milijardi dolara, također će uspostaviti novi pomorski koridor između Kine i Europe, što može pomoći vratiti povijesni Silk Road.

Izgradnja projekta očekuje se do kraja 2016. godine, po završetku ekoloških pregleda . Luka će biti operativna nakon tri godina po njenoj prekretnici i će imati kapacitet za obradu 100 milijuna tona tereta, a do 2025 stvorit će 0,5% BDP-a godišnje.

Luka sastoji od oko 400 hektara zemljišta, a dostupna će biti za brodove veličine Post-Panamax.

Prema ugovoru, Anaklia Development Consortium LLC prima pravo na razvoj besplatne industrijske zone na oko 600 hektara zemljišta  u susjedstvu na luko.

Vlada Georgia (Gruzija), pokrenula je projekt i obvezao uložiti 100 milijuna dolara kako bi se osiguralo uspjeh.

“Anaklia projekt predstavlja ulaganje u obnovu Silk Road, koja će platiti dividende za mnoge generacije radnika u Aziji i Europi”, rekao je Mamuka Khazaradze, osnivač i predsjednik TBC Holdinga.

Europska komisija najavila je, da će modernizirana brodarska usluga u Anaklia spasiti gospodarstvo za 10 milijardi eura do 2030. godine, te smanjiti troškove povezane z luko na gotovo 7%.

Anaklia se nalazi na istočnom rubu Crnog mora, a strateški sjedi na najkraći puti iz Kine u Europu. Put je nedavno postao osrednja točka za 40 milijardi dolara kineskih investicij u infrastrukturu u kontekstu fonda Silk Road i već predstavlja 26% Kineske vanjske trgovine.

Anaklia Development Consortium je skupna tvrtka između TBC Holding LLC, sa sjedištem u Gruziji, i Conti International LLC, u SAD-u na području infrastrukture i investicijskih projekata. Drugi ključni partneri su lučki dizajner Moffat & Nichol i lučki konzultant Maritime & Transport Business Solutions iz Nizozemske.

Izvor : worldmaritimenews.com

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s