COSCO i DP World u bitko za koncesiju luke Limassol

Kineska brodarska tvrtka Cosco i Dubai Port operater DP World, podnijela su zahtjeve za privatizaciju luke Limassol na grčkom dijelu Cipra. Državno Ministarstvo prometa i komunikacija najavio natječaj. Primili su ukupno 14 zahtjeva za ponuda, uključujući i 6 zahtjeva za upravljanje kontejnerskog terminala, tri zahtjeva za upravljanje pomorskog prometa i pet zahtjeva za rad višenamjenskog putničkog terminala. Natječaj je zatvoren prošlog tjedna i imao je rekordan broj prijava. Ugovori za operacije kontejnerskog i terminala za krstarenje će se zaključiti za razdoblje između 25 i 30 godina, a očekuje se da će biti ugovor za pomorski prijevoz, potpisan na razdoblje između 10 i 20 godina.

Ispitivanje i otvaranje zahtjeva već je počelo, zato vlada planira objaviti prve rezultate na kraju prvog tromjesečja 2016. Nakon toga daljnji pregovori će biti između najboljih usluga i lokalnih vlasti, koji će biti izabrani od strane stručnog povjerenstva, zajedno s najboljim ponudom.

Među ponuđačima za kontejnerski terminal su kineski brodar Cosco i Dubai port operater DP World. Prošli tjedan, kineski velikan Cosco osvojio je koncesiju Piraeus Port Authority, i tako povećao udjel lučkih aktivnosti na 67% posto. Kod ponuda za luko Limassol na Cipru, operater namjerava razviti sinergije između dva terminala i dodatno poboljšati kvalitetu i učinkovitost usluga.

Limassol Port je najveća, glavna i jako prepuna uka na Cipru, koja je u stanju prihvatiti plovila s maksimalno dužino od 250 metara i maksimalnim gazom od 14 metara. Luka je dostupna putem pristupa kanalu, koji je dug 15 metara i širine 150 metara između dva lukobrana.

Izvor  i foto : newsmaritime.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s