Operateri terminala u luci Antwerp su u istrazi

Europska komisija pokrenula je istragu o smanjenju kompenzacijskih isplatama dva operatera kontejnerskog terminala u luci Antwerpen, Belgija, kako bi se ugotovilo jesu li navodne potpore dale nepravednu prednost u odnosu na konkurente.

U skladu s ugovorima o koncesijskih pogodbama s operatorima kontejnerskog terminala u luci Antwerpen (PSA Antwerp NV i Antwerpen Gateway NV), trebali bi operateri svako godišnje ljeto generirati minimalnu količinu kontejnera u luci.

Između 2009. i 2012. godine, dva operatera nisu postigla određene minimalne zahtjeve u smislu tonaže, te u skladu sa sporazumom dužna platiti kompenzacijo organu.

No, umjesto pobiranja nadomjestila koje bi trebale biti isplaćene u ožujku 2013. su u Lučki upravi Antwerpen, neočekivano smanjili minimalne uvjete u smislu tonaže dolje, što značajno smanjuje iznos kompenzacije. Dakle, smanjenje nadomjestila koje su  izdali za PSA Antwerp NV, i Antwerpen Gateway NV su javne intervencije.

“Prema tužbi konkurenta, Europska komisija pokrenula je temeljitu istragu ispitati je li je privatni investitor smanjilo  svoju naknadu na sličan način”, je rekla Europska komisija.

“Ako se postupak ne provodi u skladu s tržišnim uvjetima, to bi moglo predstavljati državnu potporu u smislu propisa EU-a. Komisija će zatim ispitati dali se takva potpora može odobriti u skladu s pravilima o državnim potporama kako bi države članice odobrile državno potporo za određene ciljeve javnog interesa. “

U 2004, su u lučki upravi Antwerpen sklopili koncesijske pogodbe  s PSA Antwerp NV i Antwerpen Gateway NV za razdoblje od 42 godina za prekrcaj kontejnera na Deurganck doku.

Izvor : worldmaritimenews.com , foto : Port of Antwerp

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s