Luka Koper prekoračila povijesnih 20 milijuna tona

PRETOVOR PRESEGEL ZGODOVINSKIH 20 MILIJONOV TONPoslovni plan Luke Koper 2016. i investicijo u novo višenamjensko skladište i dva nova veza na Pomolu 2 potvrdio je na seji nadzorni odbor.

Sredi mjeseca su u Luki Koper prekoračili povijesno količino jednogodišnjeg pretovara 20 milijuna tona, a time također i ovogodišnji plan pretovara. Poslovna godina, će se zaključiti s pretovarom 20,5 milijuna tona.

Predsjednik uprave Luke Koper, Dragomir Matić komentirao je : “Ova godina bila je izuzetna  na mnogima područjima. Prvo, smo prekoračili 700.000 TEU na kontejnerskom terminalom, broj vozila prekoračili smo prije krize 2008. godine, ukupni pretovar je najveći u povijesti luke. U imenu uprave tvrtke želim se zahvaliti svima koji su pridonijeli ovom rezultatu, prije svega, to su zaposlenici, poslovni partneri (u zemlji i inozemstvu), a svi oni koji nam povjeruju i nas podržava”

Na sjednici koja je bila održana 18. prosinca je nadzorni odbor dobio procjeno poslovanja do kraja 2015. godine i dao odobrenje plana poslovanja za 2016. Plan predviđa povećanje pretovara za 4% koji se očekuju da će se povećati na 21,4 milijuna tona. Pretovar će se povećati u gotovo svima skupinama, osobito automobila. Povećanje pretovara očekuje se nastavak na kontejnerskog terminalu koji će dobiti najviše od planiranih 78,9 milijuna eura investicija u 2016. godini. Morsko dno ima dubinu od 15 metara, naručene su nove dizalice i strojevi za rad s kontejnerima. Počeli smo graditi tri nova tira i produžetak dva postojeća tira. Ostatak investicija planirano za 2016.godino, su još završetak izgradnje tri rezervoara za tekuće terete i pokretanje novog projekta, kojeg je nadzorni odbor dao zeleno luč. Izgradili će višenamjensko skladište na drugom pomolu za potrebe terminala za generalne i rasute terete, koji mjeri 16.000 m2 i nabavu skladišne i prikladne opreme. Projekt također uključuje nadogradnju postojećeg veza i izgradnju novog veza na južnoj strani pomola 2, koji će poslužiti za priveza brodova za potrebe već terminalom (sipki, generalni, les, automobili i tekući teret). Vrijednost cijelog projekta, koji će se provoditi postupno do 2022. godine iznosi 42 milijuna eura, te je predviđen u strateškima planovima tvrtke.

Izvor : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s