Ferguson Marine napravio treći hibridni brod

Brodogradilište Clyde, Ferguson Marine Engineering  iz luke Glasgow je predstavio pet mjeseci ispred roka treći hibridni trajekt, MV Catriona. Ovo je nastavak uspješnog početka prvih dvije dizel litij-ionskih hibridnih trajektima iz istog brodogradilišta u 2012. i 2013. godini.

To je prvi brod novog vlasnika brodogradilišta Jim McColl Clyde Blowers Capital. Brod koristi tehnološko napredan nisko ugljični hibridni pogonski sustav koji kombinira dizelski motor s električno baterijo, čime se smanjuje potrošnja fosilnih goriva i emisija ugljičnog dioksida za 20%. Napaja se z malima sklopa dizelskih generatora, koji drže do 400 volta moći u kontrolnoj ploči koji napaja električni pogon motora. Dva litij-ionske baterije nude ukupno 900 KWh.

U posljednjih godinu dana, Ferguson Marine suočava se sa veliko narudžbo. Broj zaposlenih se povećao od 70 na 200, petnaest novih vježbenika je počeo osposobljavanje, a rezultati početne investicije od 12 milijuna funti počinju dobivati ​​obliko.

Novi objekti će biti dovršeni do svibnja 2016. , do rujna 2016. godine sledi  izgradnja uredskog bloka. Pogodbo za izgradnju prvog dva LNG roll on- roll off  trajekata za Veliko Britanijo je bila potpisana 16. listopada 2015. godine, a isporučeni bit će u 2018.godini.

Predsjednik tvrtke Clyde Blowers, Jim McColl, rekao je: “Ovaj događaj na današnji dan je potvrdio položaj Ferguson Marine kao međunarodno priznato brodogradilište. Catriona pokazuje moć Ferguson Marine kao tehnološko napredno plovilo, visoko vrijednost proizvodnje.”.

Direktor, Liam Campbell, rekao je:” To je vrlo ponosan dan. Lansiranje pokazuje kako će se brodogradilište  eskalirati i potvrdio Ferguson Marine kao vodeći dobavljač trgovačkih brodova u Velikoj Britaniji i inovativnih zelenih plovila na međunarodnoj ravni. Ovo je treći hibridni trajekt brodogradilišta, a očekujemo da postoji mnogo više takvih trajekta. Trenutno smo uložili u objekte i opremu te se pripremamo za sljedeći izazov. – izgradnja prvog dva LNG trajekta u Britaniji. Ferguson Marine se zalaže za stvaranje svijetle budućnosti brodogradnje i brodostrojarstva na Clyde, sa svim prednostima, i za vlasnike i operatere, kao i za poslove i vještine na lokalnoj ravni “

Još nešto o MV Catriona: Nosi broj trupa 727. Ferguson Marine, označi svaki brod s ID brojem, koji je sagrađen u svom dvorištu. Pogodbo su potpisali s CMAL u rujnu 2014. Brod će započeti ploviti u jeseni 2016. godini te će primiti do 150 putnika i 23 automobila ili dva teška teretna vozila. Brzina je 9 čvorova.

Izvor : vesselfinder.com , FOTO : Ferguson Marine

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s