Arctech Helsinki imenovao novi ledolomac Polaris

Finsko brodogradilište Arctech Helsinki Shipyard je na svečanosti imenovao novo generacijo ledolomca nazivom Polaris. 110 metara dug ledolomac, će biti na pogon dizelskog goriva i ukapljenog prirodnog plina (LNG), što će znatno smanjiti emisije ugljičnog dioksida i potrošnju goriva. Nakon završetka izgradnje Polaris, će biti najbolji ekološki ledolomac u svijetu. Novi ledolomac je dizajniran posebno za zahtjevne operacije ledolomaca u Baltičkom moru, a opremljen će bit za oporavak nafte i hitno vuču. Ime Polaris odnosi se na Sjevernico koja je važna navigacijska zvijezda za pomorce u sjevernim morima.

“To je naša odgovornost osigurati okvir za rad zimske plovidbe te osigurati učinkovitog cjelogodišnjeg pomorskog prometa u Finskoj. Srdačno pozdravljamo novi ledolomac, koji će osigurati dodatne kapacitete ledolomaca” podsjetio je Antti Vehviläinen, generalni direktor finske prometne agencije.

“Vremenski uvjeti na ledu u Baltičkom moru variraju i teško su prognozirana. Polaris će zadovoljiti potrebe Finske zimske plovidbe u još većoj mjeri”, rekao je Tero Vauraste, predsjednik uprave Arctia Shipping Ltd.

Nakon Božića, Polaris će otići iz dvorane, gdje je izgrađen, te će biti prebačen u dok za konačno opremanje i puštanje u pogon. Vlasniku će biti brod predan zimi 2016.godine.

Izvor : worldmaritimenews.com , FOTO : Arctech Helsinki

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s