EBRD dodjeljuje 200 milijuna eura za novo luko u Maroku

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), će pružiti kredit u iznosu do 200 milijuna € za Société Nador West Med, koji će financirati osnovnu infrastrukturu za novo luko na mediteranskoj obali Maroka, 30 km od grada Nador.

Société Nador West Med (NWM) je tvrtka u državnom vlasništvu s ograničenom odgovornošću u Maroku, te će biti odgovorna za pružanje projekta Nador West MED. Razvoj luke je veliki poticaj za istočni dijel Maroka. Očekuje se da će potaknuti razvoj istočne regije kroz stvaranje gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Investicija EBRD, će pridonijeti izgradnji lukobrana, pristaništa, produbljivanje mora i sva povezana infrastrukturna djela u luci. U fazi izgradnje luke, će uključivati niz mjera za zaštitu okoliša, uključujući i smanjenje emisije ugljika u luci uz korištenje cementa s manjim emisijama ugljika.

Osim toga, 1 milijun € je u obliku tehničkog suradnje, koji će biti dodijeljen iz fonda “EBRD Shareholder Special Fund and the SEMED Multi-Donor”. Projekt , će se sufinancirati z Afričko banko za razvoj (AfDB) i Arapskog fonda za ekonomski i socijalni razvoj i za EBRD predstavljat će prvo sufinanciranje od strane obje institucije. Posebnim ugovorom provedba između EBRD-a i AfDB će regulirati postupke za suradnju na području javne nabave za projekt.

Luka, će uključivati ​​terminal za kontejnerski pretovar, skladištenje i rukovanje ugljikovodika i rasuti teret .

Jamal Mohamed Benjelloun, generalni direktor  Société Nador West Med, rekao je: “Projekt Nador West Med je prioritetni projekt za Maroko i predstavlja ključni element šireg razvojnog projekta, uključujući i lučko-industrijsko platformo, slobodno zono i logističkih sposobnosti.”

Izvor : worldmaritimenews.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s