Ferguson Marine potpisao ugovor s CalMac za nabavu dvaju trajekata

Brodogradilište Ferguson Marine Engineering Ltd shipyard in Caledonian Maritime Assets Limited (CMAL) su u petak 16. listopada potpisali ugovor za dva 100 metara duga trajekta sa dvojnim gorivom. Vrijednost investicije je 150 milijuna dolara. U kolovozu, vlada škotske izabrala je Ferguson Marine kao preferiranog ponuditelja za izvedbo javnog naručila za izgradnju dvija trajekta za državnog trajektnog operatera Caledonian MacBrayne (CalMac).

Ferguson Marine Engineering, kojeg je milijarderski poduzetnik Jim McColl kupio u rujnu 2014. godine, će provesti detaljan dizajn i građevinske radove novih plovila u Škotskoj, kao i njihov zadatak testiranje, opremanje i isporuke. Prvi trajekt se očekuje da će doći u službu početkom 2018, a drugi nekoliko mjeseci kasnije.

Tom Docherty, izvršni direktor CMAL rekao je: “Mi smo zadovoljni što smo potpisali ugovor s brodogradilištem i da zaštitimo FMEL, koji će biti izvođač radova za izgradnju dviju najnovijih plovila u našoj floti. Ključni elementi opreme će se naručiti, očekuje se odobrenje plana, stvarna izgradnja će početi početkom 2016. Nadajmo se da će prvi od dva plovila u operativo stići od početka 2018.godine “.

“Oduševljen sam što je ugovor formalno dobio Ferguson Marine Engineering Limited, tako da sada mogu početi raditi na ovom 100 metara dugom brodu, što će biti najveći trgovački brod, koji su izgrađeni na Clyde od 2001. godine”, rekao je škotski ministar za promet i otoke Derek Mackay.

Trajekti su dizajnirani za prijevoz 127 automobila ili 16 teških teretnih vozila ili kombinacija oboje, i do 1.000 putnika. Trajekti, će biti sposobni da rade u različitim dubinama i brzinama kako bi se zadovoljile potrebe tvrtke CalMac za servisiranje širokih raspona luka i putova.

Novi trajekti, će ploviti uz Ardrossan-Brodick i Uig trokut putova, a konačnu odluku o raspodjeli plovila je u rukama tvrtke CalMac.

Trajekti će se koristiti za pogon na dvojno gorivo, tako da mogu raditi na ukapljeni prirodni plin (LNG) i dizel.

Liam Campbell, direktor, FMEL, rekao je: “Ovo je veliki uspjeh za brodogradilište i velika vijest za lokalnu zajednicu. Potpisivanje ugovora brodogradnje se danas naziva kao početak nove ere komercijalne brodogradnje na Clyde, u suradnji s našim iskustvom u izgradnji hibridnih plovila potvrđuje Ferguson Marine Engineering kao vodeći projektant i graditelj inovativnih zelenih plovila na međunarodni ravni. “

Izvor : worldmaritimenews.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s