Tallinn i Helsinki dobili su sredstva EU za projekt TWIN – PORT II

Luke u Baltičkom moru, Helsinki i Tallinn su dobili 29,3 milijuna eura  iz Europske unije za zajednički projekt TWIN-PORT II, ​​koji će poboljšati infrastrukturu i pomorske veze između dvije luke. Luka PORT OF HELSINKI, zajedno s lukom Tallinn i trajektnom operaterom AS Tallink Grupp su dobili sredstva EU u okviru programa 2014 povezivanje evrope (Connecting Europe Facility). Ukupni troškovi planiranih investicija su 97.600.000 €.

U ovoj fazi, podrška za razvoj Helsinki – Tallinn pomorskih veza u razdoblju 2015 – 2018 dodijeljena je na  sljedeći redoslijed:

Luka PORT Helsinki, će dobiti 19,2 milijuna eura  za razvoj prometa i luka, povezanih sa linijo Helsinki-Tallinn. To uključuje novi terminal, brzi protok, rampe, razne usluge itd.. Ukupna investicija luke Helsinki je 64 milijuna eura.

Luka PORT TALLINN, će dobiti 5,3 milijuna eura  za razvoj nekoliko aktivnosti u starom lučkom gradu: kanalizacije u luci za prikupljanje otpadnih voda s brodova, proširenje terminala D, obnovu i pristup terminala A, priključak terminala A i D. Ukupna investicija Luke Tallinn je 17, 6 milijuna eura.

AS Tallink Grupp, će dobiti 4,8 milijuna eura pomoći od EU, koji bi trebao biti dodijeljen novi ekološki prihvatljivih LNG brodova koji, će djelovati na liniji Helsinki-Tallinn od 2017.godine. Brod, će koštati 230 milijuna eura i ulaganja u projekt  TWIN-PORT II su 16 milijuna eura.

CEF program je nastavak TEN-T programa, gdje su počeli prvi projekt TWIN-PORT . Nastavak projekta naziva se TWIN-PORT II.

Linija Helsinki-Tallinn donosi oko 8 milijuna putnika godišnje, dok kamioni i prikolice provodio više od 3 milijuna tona tereta godišnje. Tokovi prometa i putnika između dvije luke porasli su već  desetljeća.

“To nastavlja uspješnu suradnju s Lukom Helsinki i Tallink nam pomaže razviti vezu u cjelini. On također podržava ideju Twin City i projekt Rail Baltic”, rekao Ain Kaljurand, predsjednik Uprave Luke Tallinn.

Izvor : worldmaritimenews.com, FOTO : PORT OF TALLINN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s