Elektronske vinjete za plovila

Predstavljena su novi portal http://www.luckakapetanija.me i softverski program za evidenciju obuke i certifikacije pomoraca za izdavanje vinjeta stranim jahtama i čamcima u Crnoj Gori počinje  1. srpnja.

Generalni direktor Direktorata za pomorstvo na Ministarstvu za promet gospodin Vladan Radonjić objasnio je, da se na ovaj način osigura jedinstvena elektronska baza podataka, koja će se koristiti za praćenje pomoraca od njihove prijave u centre i obrazovne ustanove za izdavanje relevantnog  svjedočanstva.

„Na zahtjev stranih pomorskih kompanija  i lučkih inspektora, uz neposredne provjere autentičnosti određenog svjedočanstva, možete dobiti kompletnu povijest obuke koju je kandidat prošao kao i naziv institucije, koja je obavila obuku „rekao je na konferenciji za novinare Radonjić su pisali na portalu bokanews.me.

On je dodao,da je Ministarstvo zajedno u suradnji s tvrtkom Gravex dva mjeseca radio na izradi nove web stranice www.luckakapetanija.me. To, će otvoriti web stranicu, pomorci mogu dobiti na jednom mjestu sve potrebne informacije o uslovima i načinu stjecanja zvanja i o početku ispitnih rokova.

Web stranica, će se redovito ažurirati i drugim novostima iz oblasti sigurnosti i sigurnosti plovidbe. Radonjić je također podsjetio, da je to bio jedan od glavnih preporuka Evropske agencije za pomorsku sigurnost bila, da će Crna Gora pružiti jedinstvenu bazu podataka, kada je u pitanju obuka i izdavanje svjedočanstva zvanjima  i posebnim ovlaštenjima pomoraca. Softver omogućava i laku provjeru kada je neko plovilo dobilo vinjetu i do kada mu ona traje, čime se potvrđuje dali je plovilo sigurno za plovidbu.

Procedura se može obaviti u lučkim kapetanijama i ispostavama. Jahta, koja nije ušla u elektronsku bazu podataka ne može dobiti vinjetu. Inspektori sigurnosti plovidbe, tijekom rutinske provjere unosom podataka strane jahte ili čamca, mogu provjeriti, da li je izdana vinjeta i u kom vremenskom periodu objasnio je Radonjić.

On je najavio, da bi mogao biti već sljedećeg mjeseca, izrađen nov softver, jedinstveni elektronski registar brodova, čamca i jahti, kojim će se na jednom mjestu stvoriti baza podataka svih plovila registriranih u Crnoj Gori.

Izvor i fotografija : bokanews.me

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s