U Luku Koper dolazi brod Portorož – ćezokeanski

Brod Portorož je najnapredniji brod u floti Splošne plovbe, koja, će se stići utorak 16.06.2015 u luko Koper. Duga je 190 metara, gaz ima 12,80 metara. Njegov teret su čelične role iz Južne Koreje. To će biti prvi brod nakon 10 godina, koji će stići u Kopar. U Luci Koper kažu da, će to biti poseban događaj za njih, jer brodovi od brodarske tvrtke Portorož , u Kopar dolaze vrlo rijetko. Prije 10 godina u Kopar stigao je brod Arosia, ali više nije u floti. Brod Portorož su krstili prije tri i pol godine u kineskom Nantongu. Kuma broda je Duška Žitko savjetnica u Pomorskom muzeju, koja dolazak”svog” broda čeka i definitivno, će ga posjetiti u Kopru je rekla.

Zapovjednik  broda je Vitalij Ermolaev iz ruskog Vladivostoka, koji će u rujnu zapovjedničko  mjesto broda predati gospodinu Miroslav Koželj iz Izole. Na brodu ima 20 članova posade, uključujući i dva Slovenca, dok ostatak dolazi iz Ukrajine i Filipina. Miroslav Koželj bio je jedan od zapovjednika, koji je bio u brodogradilištu Nantog  i je dne 29.11.2011 preuzeo zapovjedništvo broda Portorož. “Ja ću definitivno Portorož nakratko posjetiti u Luki Koper, želio bih pokazati mojima unucima”, kaže viši zapovjednik, koji plovi od 1968.godine. Sada je na kopnu, a u rujnu će zapovjedničku uniformu obući još za četiri mjeseca.

Brod plovi pod zastavom Malte, jučer je bio u Crvenom moru a sada se približava prema Sueskom kanalu. U Kopru je prvi postanak, gdje, će biti po raztovaranju lakši za 13.900 tona, a preostali koluti, će biti istovareni u Margheri, Ravenni i Salernu. Ukupni kapacitet je 57.000 tona.

Brod će, naravno, posjetiti i predstavnici Splošne plovbe, a posebne”ceremonije” iz posjeta neće raditi.

Izvor : www.primorske.si

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s