Europska komisarka Violeta Bulc posjetila Luku Koper

Danas je , Luku Kopar posjetila Violeta Bulc, komisarka  Europske komisije za promet. Susrela se je  sa upravo tvrtke, koja ima u luci Kopar 35-godišnjo koncesijo i se seznanila sa planiranim investicijama u lučku infrastrukturu. Na radnom ručku, susrela se sa predsjednicima lučke uprave  Trst, Venecija i Rijeka, koji zajedno sa  Luko Koper čine zadrugo sjevernojadranske luke NAPA.

 Predsjednik Uprave Luke Koper Dragomir Matić tijekom posjeta Violete Bulc rekao da je Luka Koper dobar primjer europskih luka. Više od dvije trećine roba ide u tranzitu. Kroz Koper  se isporučuje gospodarstva središnje Europe. Vrlo smo zadovoljni za današnji posjet europske komisarke  za promet. Uvjereni smo da će to dodatno ojačati svijest kod kuće i u Bruxellesu, potrebno je, da Koper dobije pouzdane i moderne prometne veze  tržišta, koje leže na osi dvije glavnih europskih prometnih koridora, Jadransko-Baltski i Mediteranskog. “

Predstavili su ambiciozne planove za povećanje lučke infrastrukture. Do 2030. godine će iznositi više od 800 milijuna €. Glavni fokus će biti na prijevozu kontejnera, koji je već nekoliko godina za redom najveći terminal u sjevernom Jadranu. Planirana kratkoročna ulaganja za još 5 godina, pružajući postupno povećanje kapaciteta sa sadašnjih 850 tisuća do 1,15 milijun TEU godišnje. Važna trgovinska  grupa će ostati vozila jer ima Koper prema godišnjem propusnosti drugi najveći terminal na Mediteranu. Godine iskustva i suvremenih skladišnih kapaciteta su osnova za razvoj trgovine roba i hitro pokvarljivim blagom i sve vrste generalnog tereta. Omogućena su ulaganja u ostalima terminalima, u skladu sa potrebama i mogućnostima na tržištu.

“Luka Koper je jedan od rijetkih koncesionara u Europi, koja sama ulaže novac isključivo u lučku infrastrukturu. To je poslovni model koji se dokazano održiva, zato smo spremni provesti ulaganja u budućnost. Ulaganja ćemo financirati iz vlastitih sredstava, sa komercijalnima kreditima i europskih fondova. Računamo  o sufinanciranju (CEF) za ulaganja u javnu infrastrukturu luke, kao i druge sjeverne luke Jadrana “, rekao je predsjednik uprave Matić i upozorio da će luka rasti, a povećanje kapaciteta performansi na željezničku prugu, jer je gotovo da 60 posto robe dolazi ili izlazi iz luke, sa željeznicom.

Violeta Bulc je tijekom posjeta u luci Koper, rekla , da je Luka ključni pomen za ukupnu integraciju pan-europsku mrežu prometnih koridora. Luke možejo biti uspješne samo ako su sustavno integrirani u šire transportnog sustava sa modernima željeznica, cestama i zračne luke, rekla je komisarka. Spomenula  je također važnost promicanja novih tehnologija i inovacija u luci.

Izvor i fotografija : Luka Koper

Na fotografiji : Komisarka Violeta Bulc si je v družbi predsjednika uprave Luke Koper Dragomira Matića luko također ogledala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s